Start het nieuwe jaar zonder deze woorden

geschreven door

terug

lezen

uitgelicht

4 minuten leestijd

Elk jaar komt ie weer voorbij, het lijstje met goede voornemens. Eerlijk gezegd geloof ik helemaal niet in goede voornemens. In voornemens schuilt passiviteit. Het blijft bij denkwerk. Het mist actie. Ik vind dat je dingen gewoon moet doen.

Pijn voelen

Waarom goede voornemens niet werken? Je moet er iets voor doen en dat voelt pijnlijk.
Je ervaart geen pijn zolang je het oude blijft doen. Geen actie. Veel meer comfort.

Het is vandaag oudejaarsdag. Morgen is de eerste dag van het nieuwe jaar. Een mooie gelegenheid om te starten met het schrappen van wat oude gewoontes. Woorden die je beter niet meer gebruikt. Want niemand gebruikt ze nog.

Oubollig taalgebruik

Deze lijst met woorden is lang niet volledig. Het zijn wel zeven woorden die hangen tussen toen en nu. Woorden die je beter weglaat. Hier zit de winst voor jou als schrijver in 2024.

Tevens (: ook)
Aan dit woord maak ik mij af en toe ook nog schuldig. Ik schreef de over pagina van deze website en die begon als volgt: “Dit is schrijven met stijl waar de zoektocht start naar …” en even later kwam ik, geheel via natuurlijk weg, met de volgende zin “… tevens is het een podium voor …”. Het woord is zo aanwezig als ik in flow aan het schrijven ben.

Gelukkig komt er na het schrijven altijd de fase van lezen, aanpassen en schrappen.
En dan zie je dat het veel beter kan. Vervang tevens door het woord ook en het leest meteen stukken lekkerder.

Reeds (: al)
Dit woord klinkt best formeel. Er bestaat een nog formelere variant: alreeds. Als je het woorddeel reeds weghaalt blijft al over. Dit is precies wat het betekent.
De volgende zin ben je vast weleens tegen gekomen: “Wij hebben u reeds geïnformeerd over het feit dat”. Die klinkt stukken toegankelijker als je ervan maakt: “Wij hebben u al geïnformeerd over het feit dat”.

Omtrent (: over)
Een verklaring omtrent gedrag is wel een bekende. Het woord betekent zoveel als over, rondom of met betrekking tot. Omtrent is niet hip en een beter alternatief is over.

Indien (: als)
Dit woord legt een dreigende toon in een zin. Wie kent niet de zin “Indien u niet reageert voor datum x dan…”. Het woord betekent als of in het geval (dat).
Beter is het om het woord als te gebruiken. Dezelfde zin klinkt ineens veel lekkerder. Kijk maar eens: “Als u niet reageert voor datum x dan…”.

Echter (: maar)
Het woord echter kent ook een lading. Net als bij het woord indien. Bijvoorbeeld in de zin “reageert u echter niet voor datum x” wat prima vervangen kan worden door “maar reageert u niet voor datum x”. Het blijft nog steeds een zin met consequenties, maar het voelt minder dreigend bij gebruik van het woord maar.

Wellicht (: misschien)
Een formeel woord dat je nog flink vaak tegenkomt. Een bekende zin is “Wellicht is het aan uw aandacht ontsnapt”. Ook lees je nog wel eens het woord mogelijk in dezelfde context. Gebruik in plaats daarvan het woord misschien en het klinkt meteen stukken vriendelijker.

Welke (: die)
Aan dit woord maak ik mijzelf ook regelmatig schuldig. Het klinkt veel te formeel als het gebruikt wordt als vervanging van een aanwijzend voornaamwoord.

In de zin “Het boek, welke ik heb ingeleverd, is beschadigd” klinkt als formeel taalgebruik.
Vervang het door “Het boek, dat ik heb ingeleverd, is beschadigd” en het is meteen lekker informeel.

Bij een keuze is het anders. Bijvoorbeeld in de zin: Welke bedoel je?
Hier is het woord welke juist prima!

Nog zoveel meer

Natuurlijk zijn dit niet alle woorden die ouderwets overkomen. Vaak zie je ook woorden als betreffende, mits, middels, wellicht, gelieve, volledigheidshalve, kortom enzovoort.

We lijken graag deze woorden te gebruiken in situaties waarin we meer gewichtigheid (: ernst) in onze correspondentie willen leggen. De boodschap moet serieus genomen worden. We willen iets bereiken bij de lezer.
Er ontstaat een disbalans tussen schrijver en lezer. De schrijver verheft zich boven de lezer waardoor er een mentale weerstand ontstaat.

Wanneer je deze woorden hanteert in blogs en andere informele stukken dan creëer je juist afstand en haakt jouw lezer sneller af.

Gelukkig (is het) nieuwjaar!


Je las zojuist

Start het nieuwe jaar zonder deze woorden

Vind je dit bericht leuk? Deel het dan op je favoriete media kanalen. Zo kunnen anderen er óók plezier van hebben.

ga verder met


terug naar lezen